Welkom bij scouting regio Noord-Holland Noord, een van de grootste en veelzijdigste regio's van Nederland. Gelegen tussen wadden, kust, dijk en de randstad omvat het een gevarieerd landschap voor onze scoutingactiviteiten.

Alle groepen ten noorden van de lijn Akersloot – Hoorn behoren tot onze regio. Dat zijn er 36, waarmee we een van de grootste regio’s van Nederland zijn. Onze regio heeft ook twee Admiraliteiten (RA’s geheten). Van RA-02 maken de groepen uit Alkmaar-Hoorn-Enkhuizen deel uit, terwijl RA-23 de watergroepen rondom Den Helder omvat. Verder hebben we een luchtscoutinggroep (Don Bosco uit Ursem) en een muziekgroep (Helders Jachthoorn Korps) binnen onze regio, wat ons uniek maakt.

Een regio is het bovengroeps niveau en is het eerste aanspreekpunt voor de groepen bij vragen. Met ruim 1000 scoutinggroepen in Nederland is het voor het Landelijk Service Centrum in Leusden helaas onmogelijk om alle vragen te beantwoorden en goede contacten te onderhouden met de groepen. Daarom zijn er 42 regio’s die deze rol vervullen. De regio’s worden gevormd door de groepen en de groepen bepalen dan ook voor een groot deel waar de regio zich mee bezighoudt.

Het beslissende orgaan binnen de regio is de RegioRaad. Deze vergadert minimal twee maal per jaar en alle groepen hebben hierin een stem. De regio vertegenwoordigt de groepen in de Landelijke Raad waar de koers van de vereniging wordt bepaald.

Een andere belangrijke taak van de regio is het bevorderen van de deskundigheid van de kaderleden van de groepen. Dit wordt gedaan door het aanbieden van trainingen aan de leidinggevenden via de Scouting Academy. Ook voor de niet-direkt leidinggevenden wordt er aan deskundigheidsbevoridering gedaan. Zo hebben we al een succesvolle bijeenkomst georganiseerd voor de penningmeesters van de groepen.

Ook het organiseren van de speltakdagen behoort tot het takenpakket van de regio. Omdat onze regio is ontstaan uit drie gewesten, worden deze gedeeltelijk nog op “subregio” niveau georganiseerd. Dit betekent dus dat we twee Regionale Scouting Wedstrijden hebben, maar ook meerdere welpendagen.

We zijn als regio betrokken bij het project Groepsontwikkeling. Inmiddels is de pilotfase afgerond en zijn we hiermee in de regio ook al aan de slag. We hebben het geluk dat we maar liefst 3 regio-coaches hebben die de komende jaren de groepen gaan begeleiden bij dit project.

De regiobestuursleden hebben (bijna) allemaal een achtergrond bij een groep. Velen zijn nog steeds aktief bij hun eigen groep. Dit betekent dat er inmiddels veel scoutingervaring is. Het delen van deze ervaring behoort ook tot het takenpakket van de regio.

De regioconsulenten onderhouden op regelmatige basis het contact met de groep. Helaas hebben we op dit moment hier nog een aantal vacatures, wat  betekent dat het op bezoek gaan bij de groepen bij het takenpakket van de overige bestuursleden erbij komt. Hiermee wordt het wel druk, maar het bezoeken van een groep is één van de leukste kanten van het onderdeel uitmaken van het regio-bestuur. Tijdens een bezoek  zie je hoe andere groepen het “scouting spelletje” spelen, en is dat niet datgene waar het om draait? Zoveel mogelijk kinderen op een zo’n goed mogelijk manier het spel van verkennen laten spelen! In onze regio wordt dat scoutingspel wekelijks voor meer dan 2500 kader- en jeugdleden mogelijk gemaakt.

Facebook ScoutingRegioNHN